سرامیک

کلمه سرامیک ریشه یونانی داشته و به معنی شیء پخته شده می باشد. سرامیک ها یکی از پرکاربردترین و قدیمی ترین مصالح ساختمانی هستند که همانند آجر از خاک رس تهیه شده و در کف و دیوار در داخل و خارج ساختمان استفاده می شود. سرامیک‌ ها عموما از سه ماده اولیه خاک رس، فلدسپات‌ ها و ماسه تهیه می ‌شوند. آن ها در ابعاد متنوع و به شکل مربع یا مستطیل ساخته می ‌شوند و دارای ضخامت متغیر هستند. همچنین سرامیک ‌ها با اشکال و ابعاد مناسبی برای قرنیز و گوشه ‌ها تهیه می ‌شوند.

مزایای سرامیک ها

1- تنوع نامحدود

امروزه کارخانه های تولید کننده سرامیک از آخرین تجهیزات و تکنولوژی ها برای ساخت انواع سرامیک استفاده می کنند، از این رو این سرامیک هایی با طرح ها و رنگ های بیشمار به بازار عرضه می گردد و در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد. مثلا برخی از سرامیک ها طرح چوب و یا سنگ طبیعی داشته و به راحتی می توان آن ها را با دکوراسیون فضای مورد نظر هماهنگ نمود.

2- مراقبت آسان

مراقبت از سرامیک ها بسیار آسان است زیرا در صورت ایجاد لکه و آلودگی به راحتی می توان آن ها را پاک نمود. با استفاده از مواد شوینده می توان سطح سرامیک را مانند روز اول درخشان و براق نمود و از زیبای و تمیزی کف لذت برد.

3- سختی بالا

سختی سرامیک کف بسیار بالاست، از این رو تمیز کردن و مراقبت از آن کار آسانی است. این سختی دوام و استحکام آن را بالا برده و آن را به کفپوشی ایده آل تبدیل نموده است.

4- قیمت مقرون به ‌صرفه

قیمت سرامیک ها نسبت به سایر پوشش دهنده های کف مناسب بوده و هزینه آن ها به علت مقاومت و ماندگاری آن ها بسیار به صرفه می باشد.

5- مقاومت در برابر رطوبت و امکان شستشو

یکی دیگر از مزایای سرامیک ها این هست که مقاومت در برابر رطوبت بالا بوده و در صورت نصب درست و درزبندی مناسب آب به داخل سرامیک ها نفوذ نمی کند بنابراین امکان شستشوی آن با خیال راحت وجود دارد.

6- استحکام و دوام بالا

کفپوش سرامیکی بسیار مقاوم است و در اثر ضربه دچار ترک خوردگی و شکستگی نمی شود. اگر این کفپوش به خوبی نصب شود، سال ها بدون هیچ گونه آسیب ماندگار خواهد بود.

مزایای کفپوش سرامیک

مزایای سرامیک

عوامل گوناگونی مثل دوام، لغزندگی، لکه پذیری، جذب آب در انواع سرامیک متفاوت است به همین دلیل شناخت انواع آن لازم است:

انواع سرامیک ها از نظر جنس

این مصالح کف سازی به دو نوع پرسلان و غیر پرسلان دسته‌ بندی می‌ شوند:

1- سرامیک‌ های پرسلان

سرامیک های پرسلان یا همان سرامیک های چینی بهترین و با کیفیت ‌ترین نوع سرامیک می باشند. این نوع سرامیک ها، گران تر از انواع دیگر بوده ولی به این افزایش هزینه در ماندگاری و مقاومت بالای این نوع سرامیک جبران می شود چون پرسلان به دلیل نوع ساخت و موادی که از آن تشکیل شده بسیار مقاوم و سر سخت می باشد.

2- سرامیک‌ های غیر پرسلان

سرامیک غیر پرسلان یا معمولی، ظاهری شبیه سرامیک پرسلان داشته ولی به دلیل نحوه ساخت از تراکم کمتری برخوردار هستند و به همین دلیل جذب رطوبت بیشتر و مقاومت کمتری در برابر فشار و ضربه دارند.

انواع سرامیک ها از لحاظ پوشش رویه

سرامیک‌ ها به دو دسته لعاب دار و بدون لعاب تقسیم بندی می شوند.

1- سرامیک لعاب دار

لعاب سرامیک ها هم باعث دوام و زیبایی بیشتر آن ها شده، و هم نظافت آن ها را آسان تر می کند.

2- سرامیک بدون لعاب

این نوع سرامیک را از راه پرس کردن یا اکستروژن شکل داده و می‌ پزند، رنگ آن ‌ها پس از پخت در طیف نخودی تا قرمز و قهوه‌ ای قرار می‌ گیرد. البته سرامیک‌ های پرسلانی و انواع دیگر در محدوده طیف رنگی فوق نمی ‌باشند.

انواع سرامیک پوشش رویه

سرامیک پوشش رویه

انواع سرامیک بر اساس درجه سختی

سرامیک ها از نظر جنس با هم بسیار متفاوت هستند. تمایز آن ها بر اساس میزان استفاده خاک رس با تصفیه بالا در ساخت آن ها می باشد که میزان سختی و مقاومت آن ها را تعیین می کند. انواع سرامیک‌ های مناسب کف بر اساس سختی به شرح زیر است:

1- یک نوع از سرامیک ها وجود دارند که درجه سختی آن ها، 1 می باشد و دارای مقاومت پایینی بوده به همین دلیل از آن ها در مکان های کم رفت و آمد استفاده می شود. این سرامیک ها مناسب کف حمام بوده و برای کف اتاق و پذیرایی مناسب نیستند.

2- نوع دیگر سرامیک ها دارای درجه سختی 2 بوده که در مکان هایی با احتمال سایش کم استفاده می شوند و مناسب راه پله ها و جاهایی که مواد ساینده‌ مانند شن و ماسه روی آن ها عبور می کنند، نیستند.

3- یکی دیگر از انواع سرامیک ها با درجه سختی 3 می باشد که مناسب کف بوده و در منازل و فضاهایکف تردد به کار می روند و برای فضاهای با ترافیک شدید، ایده آل نیستند.

4- نوع دیگر سرامیک ها با درجه سختی 4 بوده که مقاومت و ماندگاری بسیار بالایی دارند و می‌ توان آن ها را در هر فضایی جهت پوشش کف به کار برد.

5- سرامیک ها با درجه سختی ۵که از بالاترین مقاومت ممکن برخوردار هستند و محدودیتی در استفاده از آن ‌ها وجود ندارد. وزن این نوع سرامیک ها بالاتر بوده و هزینه آن ها نیز بیشتر است و این ها از معایب مربوط به سختی ‌های بالا هستند.

انواع سرامیک ها بر اساس بافت ظاهری

بافت سطحی سرامیک در ظاهر آن بسیار موثر بوده و انواع مختلف بافت ها با میزان جذب آب و مقاومت و ماندگاری سرامیک ها ارتباط مستقیمی دارند. باید انتخاب نوع بافت سرامیک ها، متناسب با کاربرد آن ها باشد. از اصلی‌ ترین انواع بافت‌ های سرامیک می ‌توان به چند مورد زیر اشاره کرد:

1- بافت براق

سرامیک های با بافت براق در بخش های مختلف خانه‌ ها، یک فضای لوکس و زیبا ایجاد می ‌کنند، اما از طرفی نگهداری و نظافت از آن ها سخت تر بوده و در صورت لکه دار شدن، لکه های آن ها خیلی به چشم می‌ آیند.

2- بافت مات

سرامیک ‌های دارای بافت مات لکه ها، گرد و غبار و آلودگی کمتری را نمایان می کند چون قدر جذب کمتری از نور را دارند، اما استفاده از آن ها در مقیاس زیاد چندان زیا نخواهد بود و فضای خشک و بی روح را شکل خواهند داد.

سرامیک بر اساس بافت ظاهری

بافت ظاهری سرامیک

انواع سرامیک ها بر اساس طرح

طرح‌ های مناسب برای استفاده از سرامیک در کف، طرح آجر، طرح تراورتن، طرح گرانیت، طرح چوب، طرح اقیانوس، طرح پارکت، طرح موزاییکی، طرح بازالت، طرح مرمر و … می باشند.

نصب سرامیک ها

برای اجرای سرامیک ۲ روش موجود دارد :

1- روش دوغاب کاری پشت سرامیک ها

2- استفاده از چسب پودری یا خمیری مخصوص سرامیک ها

برای اجرای سرامیک ‌ها بر روی کف اصلی عمدتا از روش سنتی دوغاب استفاده می‌ گردد. سایز سرامیک در نصب آن بسیار مهم است مثلا کف حمام اندازه سرامیک ها باید کوچک بوده به طوریکه بتوان شیب مورد نظر را برای هدایت آب به سمت کف شور ایجاد کرد ولی در فضای پذیرایی هر چه سایز سرامیک بزرگ تر باشد بهتر است چون این کار باعث می‌ شود تعداد بندها تا حداقل ممکن کاهش ‌یافته و آلودگی کمتری در محل بندها تجمع یابد.